e-Fatura mükellefi olmayan müşterilerinize ve nihai tüketicilere kestiğiniz faturalarınızı da dijital ortamda göndermenin ve saklamanın kolaylığını yaşayın.
Hemen İncele Demo TalebiFactorbooks e-Arşiv Fatura Çözümü, e-fatura mükellefleri tarafından elektronik fatura kullanıcısı olmayan şahıslara, tüzel kişi veya kurumlara Factorbooks sistemi üzerinden fatura gönderilmesini, gönderilen faturaların görüntülenmesini ve takip edilmesini sağlayan bir sistemdir.
e-Arşiv ile kağıt olarak düzenlemeniz gereken faturaları elektronik ortama taşıyarak maliyetleri düşürün, müşterilerinize dijital fatura gönderimini hızlı ve kolay bir şekilde sağlayın.
e-Posta ve SMS ile hızlı ve güvenli bir şekilde e-Arşiv Fatura gönderimi yapabilir, talep doğrultusunda faturaların çıktısını alabilirsiniz. Düzenlenen faturaların ikinci nüshası güvenli koşullarda saklanırken, elektronik ortamda alıcıya iletilen faturaların teslim bilgisi de Factorbooks üzerinden takip edilebilir. Ayrıca, faturalarınız GİB’e raporlanarak yasal uyumluluğunuz sağlanır. Factorbooks’un kullanıcı dostu sistemi sayesinde, e-Arşiv Faturalarınıza istediğiniz her an kolayca erişim sağlayabilirsiniz.
Factorbooks Otonom ERP sistemiyle %100 uyumlu çalışır, muhasebe ve satış süreçlerini birleştirir.
Yapay zeka desteğiyle faturalarınız otomatik olarak düzenlenir ve iletilir.
Faturalarınıza her an, her yerden kolayca erişin ve yönetin.
Fatura hareketlerinizi detaylı analiz ederek işletmenizi izleyin.
SMS veya e-Posta olarak müşterilerinize göndererek kağıt, baskı ve kargo maliyetlerinden tamamen kurtulursunuz.
Manuel işlemleri ortadan kaldırarak insan hatasını minimize eder.
Tüm fatura verileriniz bulut ortamında güvenle saklanır ve yedeklenir.
Yasal gerekliliklere %100 uyumlu altyapı ile kesintisiz operasyon sağlar.
Faturalarınızı hızlıca gönderip tahsilat süreçlerini başlatarak nakit akışınızı hızlandırırsınız.
Faturalarınızı dijital ortamda güvenle saklayın ve gerektiğinde hızlıca erişin.
e- Arşiv Fatura, Özel Entegratör ile oluşturulup imzalanarak GİB’e iletilir ve alıcısına teslim edilir. Teslim bilgisi uygulamadan takip edilir.
Sürekli olarak GİB tarafından yayımlanan regülasyon değişikliklerini izleyerek sizi güncellemelerden haberdar eder
e-Arşiv Fatura, e-Fatura kapsamında olmayan vergi mükellefi tüzel kişilere ve vergi mükellefi olmayan şahıslara gönderilen, kâğıt faturadaki tüm bilgileri içeren ve yasal olarak kâğıt faturadan hiçbir farkı olmayan elektronik evraklara verilen isimdir.
e-Arşiv fatura uygulaması ile faturalarınızı dijital ortamda kolayca oluşturabilir, e-Faturaya kayıtlı olmayan mükelleflere hızlı bir şekilde iletebilir ve gönderilen faturaları saklayabilirsiniz. İstenildiği takdirde, e-Arşiv Fatura A4 kağıdına çıktı alınarak da iletilebilir.
Factorbooks kullanan firmalar için geliştirilmiş e-Arşiv Fatura çözümü, e-Fatura mükelleflerinin GİB e-Belge Düzenleme Portalına girmeden, Factorbooks sistemleri üzerinden kolayca e-Arşiv Fatura düzenleyebildiği ve gönderebildiği, ayrıca göndermiş oldukları e-Arşiv Faturaların takibini sağlayabildiği bir uygulamadır.
Özel entegratörünüz ile yaptığınız anlaşmanın elektronik kayıt saklama hizmetini kapsadığı takdirde, Factorbooks ile %100 entegre çalışan e-Arşiv çözümü sayesinde gönderdiğiniz tüm e-Arşiv Faturaların takibini Factorbooks sisteminiz üzerinden yapabilirsiniz. e-Arşiv Faturalarınızı istediğiniz kriterlere göre filtreleyebilir ve görüntüleyebilirsiniz, çıktılarını kolayca indirebilir yada SMS ve E-mail olarak gönderebilirsiniz.
e-Fatura mükellefi olan kullanıcı e-Arşiv sistemine giriş yaparak muhasebe iş süreci dahilinde Factorbooks'a girilen bilgileri görüntüleyebilmektedir. Kullanıcı, faturasını kesmek istediği belgeyi seçtikten sonra sistem, alıcının e-Fatura mükellefi olup olmama durumuna göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura oluşturur. Düzenlenen fatura sistem tarafından özel entegratöre otomatik olarak gönderilir.
e-Arşiv Fatura çözümü, kullanıcının tercih ettiği bir özel entegratör ile iş birliği içerisinde kullanılmalıdır. e-Arşiv Faturaların özel entegratör tarafından imzalanma ve GİB’e raporlama zorunluluğu bulunmaktadır.
01/01/2020 itibariyle tüm e-fatura mükelleflerinin e-arşiv fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir. Bunun dışında vergi mükellefi olmayanlara aynı gün içinde 6.900 TL'nin üzerinde fatura kesen işletmeler ile vergi mükelleflerine vergiler dahil 6.900 TL'nin üzerinde fatura kesen işletmelerin bu faturaları e-arşiv faturası olarak düzenlemeleri gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kurallara göre e-Arşiv fatura uygulamasına geçmek isteyen kullanıcılar önce e-Fatura kullanıcısı olmalıdır.
e-Fatura dışındaki tüm satışlar için e-Arşiv faturası kesilmelidir. Konsinye satış, perakende satış, toptan satış, bayi satış, masraf alış iadesi ve e-ticaret faturaları e-Arşiv kapsamında kesilmelidir.
e-Fatura kullanıcısına e-Fatura kesilmesi zorunludur. e-Arşiv fatura e-Fatura mükellefi olmayan kişilere kesilir.
Vergi Usul Kanunu’na göre malın teslimi ya da hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün kadar geriye dönük e-Fatura ve e-Arşiv fatura gönderilebilmektedir. Düzenlenme tarihi 7 günden eski olan e-Arşiv faturaların gönderilmesi mümkün olmakla birlikte özel usul cezası uygulanır. Özel usul cezasının oranı %10'dur.
e-Arşiv fatura mükellefleri, e-Arşiv faturalarını Gelir İdaresi Başkanlığı e-Belge düzenleme portalından görüntüleyebilmektedir. Factorbooks e-Arşiv çözümünü kullanan mükellefler ise e-Arşiv faturalarını GİB sistemine girmeden Factorbooks sisteminden e-Arşiv fatura düzenleyebilir, gönderebilir ve göndermiş oldukları faturaların takibini gerçekleştirebilirler.
e-Arşiv uygulaması kapsamında düzenlenen faturalar; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere e-Arşiv uygulaması kapsamında düzenlenen faturanın kağıt fatura olarak teslim edilmesi esastır.Vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen fatura, alıcının rızasına bağlı olarak kağıt veya elektronik ortamda teslim edilir. Her iki durumda da e-Arşiv uygulaması kapsamında kesilen faturaların 2. nüshaları elektronik ortamda saklanmalı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standart formatta aylık olarak raporlanmalıdır.
e-Arşiv Fatura GİB sistemi üzerinden iletilmemektedir. Alıcı e-Arşiv faturaya red işlemi yapamadığından dolayı iptali mümkün değildir. e-Arşiv faturayı iptal etmek için; iptal edilecek fatura üzerinden iptal faturası oluşturulur. İptal faturası yeni bir belge olarak kayıtlara alınır. Faturanın iptal edildiği bilgisinin alıcıya bildirilmesi ve bilgisi dahilinde olduğunun doğrulanması göndericinin sorumluluğundadır.
Yurtdışına satış mal ve hizmet ihracı olarak iki ayrı kategoride değerlendirilir. Mal ihracında e-Fatura düzenlenmesi zorunludur ancak hizmet ihracı bu kapsamda değerlendirilmez. Hizmet ihracında gönderici e-Arşiv kullanıcısı ise e-Arşiv fatura düzenlenmelidir.
Yurtdışına e-Arşiv fatura keserken herhangi bir tutar limiti olmaksızın alıcı vergi kimlik numarasına 10 adet 2 (2222222222) yazılarak işlem gerçekleştirilir.