e-İrsaliye

Sevk irsaliyesi işlemlerinizi elektronik ortama taşıyarak irsaliyelerinizi müşterilerinize anında gönderin. Kağıt irsaliyelerde ortaya çıkan hataları en aza indirin, masraflarınızı azaltın.

Hemen İncele Demo Talebi
Factorbooks e-irsaliye

e-İrsaliye Nedir?

e-İrsaliye, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) gereği irsaliyede bulunması gereken bilgileri içeren, kağıt irsaliye ile aynı nitelikte fakat dijital ortamda düzenlenen bir belgedir.

Factorbooks kullanıcıları için geliştirilen e-İrsaliye çözümü ile e-İrsaliyelerinizi Factorbooks üzerinden gönderebilir, çıktısını alabilir, gönderdiğiniz e-İrsaliyeleri görüntüleyebilir, ve alıcıdan gelen kabul/ret/kısmi kabul/iade geri dönüşünün takibini sağlayabilirsiniz.

Giden e-İrsaliye

Factorbooks e-irsaliye çözümü ile giden e-irsaliyelerinizi senaryo ve tiplerine göre listeleyebilir, müşteri ve şube bazında görüntüleyebilir, çıktısını alabilir, e-posta yada SMS olarak gönderebilirsiniz. Ayrıca Transfer durumu, GİB durumunu ve daha fazlasını takip edebilirsiniz.

Gelen e-İrsaliye

Gelen e-İrsaliye çözümü ile Senaryo, tip, müşteri/tedarikçi, cevap durumu ve cevap tipine göre listeleyebilir, Detaylı irsaliye bilgilerini görüntüleyebilir, ürün/varlık eşleştirmesi yapabilir, alıcıdan gelen kabul/ret/kısmi kabul/iade geri dönüşünün takibini yapabilirsiniz.

Süreçlerinizi Hızlandırın

Factorbooks e-irsaliye çözümü dağıtım ve denetim süreçlerinizi hızlandırmak ve verimliliğinizi artırmak için tasarlanmıştır. Elektronik irsaliyeyi oluşturur, uygulama içersinden doğrudan gönderim sağlar ve anında yanıt alır; sevkiyat sürecini hızlandırır. İş sevkiyat sürecini güçlendirir ve insan hatası riskini azaltır.

Factorbooks Nedir??

Factorbooks ile tüm e-irsaliye süreçlerinizi dijitalden yönetin. e-İrsaliye üzerindeki barkod, tüm irsaliyelerinizin durumunu görüntülemenizi sağlayarak teslimat sürecinizi takip etmenize, tüm irsaliyelerinizi ve ayrıca her birinin statüsünü görüntülemenizi sağlayarak yardım eder. Tüm verilere anında erişim sağlayarak teslimatların kaybolma ihtimalini ortadan kaldırır. Factorbooks üzerinden oluşturup mali mühür ile imzalayarak gönderdiğiniz e-İrsaliyeler tüm detayları ile muhasebe kayıtlarınıza otonom olarak aktarılır.

Factorbooks e-irsaliye

e- İrsaliye Çözümünün Avantajları



e-İrsaliye ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular



e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 10 Milyon TL ve üzeri cirosu olan mükelleflerin e-İrsaliye kullanması zorunludur.

Ayrıca;

  • ÖTV I listesindeki EPDK lisanslı mükellefler,
  • ÖTV III listesindeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler,
  • Maden üretim faaliyetinde bulunanlar,
  • Şeker Kanunu’nda tanımına yer verilen şekerin imalini yapan mükellefler,
  • Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler (ticari kazançları basit usulde tespit edilenler hariç),
  • Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar,
  • Hal Kayıt Sistemi kapsamındaki sebze ve meyvelerin toptan ticaretini yapmaya başlayan tüccar veya komisyoncuların da e-İrsaliye kullanımı zorunludur.

e-Fatura mükellefi olan ve cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasını kullanmaları zorunludur.

Bir önceki cevapta yer alan işleri yapmaya başlayanların, söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-irsaliye kullanmaları zorunludur.

e-İrsaliye avantajlarından yararlanabilmek için e-Fatura uygulamasına geçiş yapmalısınız.

Evet, malın sevki sırasında araçta e-İrsaliye kâğıt çıktısı bulundurulması zorunludur.

e-İrsaliye uygulamasına dahil olan mükelleflerin düzenleyecekleri tüm sevk irsaliyelerinin e-İrsaliye olarak düzenlenmesi ve uygulamaya dahil olan mükelleflerden alınan mallar karşılığında düzenlenecek irsaliyelerin de yine e-İrsaliye olarak alınması zorunludur. Ancak, bununla birlikte sadece 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile açıklanan hallerde (elektronik belgelerin kâğıt ortamda düzenlenebileceği haller, 509 SN VUK GT. V.7. bölümünde açıklanmıştır) kâğıt sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve alınmasının mümkün olabileceği belirtilmiştir. Fakat bu durumun süreklilik arz etmemesi gerekmektedir. Ayrıca tebliğle yer alan açıklamada; kâğıt irsaliye kesilmesi gereken durumda mükellefin bu durumu belge ile kanıtlaması gerektiği belirtilmektedir. Bu tür durumlarda kâğıt sevk irsaliyesi düzenlenerek, sevkiyat sürecine başlanılabilir. Ek olarak uygulamaya dâhil olunan tarihin içinde bulunduğu ayın sonuna kadar, e-İrsaliye belgeleri kâğıt ortamda da düzenlenebilecektir.

e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerce mal sevkleri için uygulamaya başladıkların ayın sonundan itibaren tüm müşterilerine e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur. Fakat alıcı sisteme kayıtlı olmadığı için gönderim şekli portalden değil, farklı elektronik ortamlardan veya kâğıt çıktı olarak gerçekleşir. e-İrsaliye kullanıcısı olmayan firma veya son kullanıcılara sanal irsaliye kesilerek, GİB sanal kullanıcısına iletilmektedir.

Mükellefler, kendi depoları arasında gerçekleştirdiği dahili sevkiyat kapsamında düzenledikleri irsaliyeyi elektronik ortamda oluşturmak zorundadırlar. Burada dikkat edilmesi gereken unsur; e-İrsaliye üzerindeki gönderici ve alıcı bilgilerinin şirket bilgileri olmasıdır.

Malın fiili sevki sırasında araç içinde e-İrsaliye’nin bir örnek kâğıt çıktısının bulundurulması ya da elektronik olarak görüntülenmesinin sağlanması zorunludur. Yol denetimi sırasında; devlet memurları tabletler üzerinden irsaliye üzerindeki bilgilere kare kod veya barkod aracılığıyla ulaşabiliyorlar.

e–İrsaliye’nin düzenlenme tarihi ve belge numarası. e–İrsaliye’yi düzenleyenin adı ve soyadı, ticari unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası. Alıcının adı ve soyadı, ticari unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, iş yeri adresi ve eğer farklı ise teslimat adresi. Taşınan malın türü, miktarı. Sevkiyatın gerçekleşeceği tarih, saat ve dakika bilgileri. Malı taşıyan aracın plaka ve şoför (ad ve soyad / TCKN) bilgileri ya da taşımayı yapan kargo lojistik firmasının bilgileri (TCKN-VKN / ad ve soyad). GİB sistemlerinden irsaliyenin; elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesi için kare kod veya barkod.

İrsaliye üzerindeki fiili sevk tarihinden itibaren 7 gün içerisinde; kabul yanıtı ile malların tamamı, kısmi kabul yanıtı ile malların bir kısmı kabul edilebilir. Malların tamamının reddedilmesi, RED yanıtı ile olur. Ama RED yanıtı verilebilmesi ancak fiili sevkiyat gerçekleşmeden önce ve malın içeriğinin ya da alıcının hatalı olması halinde olabilir. RED işlemi sadece e-İrsaliye’nin kesildiği gün yapılabilir.

e-Fatura, ürün ile faturanın alıcı tarafa birlikte gönderilmesi durumunda irsaliyeli şekilde düzenlenerek, e-İrsaliye yerine kullanılabilir. Bu haktan faydalanabilmek için, malın teslimi (teslim sayılan haller dahil) anında e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura düzenlenmesi, belge üzerinde düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi, belge üzerinde “İrsaliye yerine geçer.” ibaresine yer verilmesi ve kâğıt çıktısının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması gerekmektedir.

Taşıma işlemi firmanın kendisi tarafından yapılıyorsa, araç plaka bilgisinin girilmesi gerekmektedir. Ancak alıcının malı yaya olarak taşıyacağı durumlarda malı taşıyan kişi olarak TCKN ve ad soyad bilgisi girilebilir ve plaka zorunlu tutulmaz. Taşıma işlemi kargo veya lojistik firması tarafından yapıldığında, taşıyıcı VKN / Unvan / Adres bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.

e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerce gerçekleştirilen mal ihracatı işlemlerinde de sevkiyatın başlamasından önce e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.

Malı taşıyan ya da taşıttıran tarafından yeni bir e-İrsaliye düzenlenmelidir.

Konsinye teslimlerde, kâğıt sevk irsaliyelerinde olduğu gibi malın konsinye olarak gönderildiği irsaliyeye not olarak yazılır. Bunun dışında e-İrsaliye’ye özel bir durum bulunmamaktadır.

Bu durumda “Muhtelif Müşteriler” adına e-İrsaliye düzenlenecek olup, VKN/TCKN alanına 555555555, ad ve soyad/unvan bölümüne “muhtelif müşteriler” yazılır.

Hayır, sadece sevk irsaliyeleri uygulama kapsamındadır.

Evet, lojistik firmaları malın asıl sahibinin bilgilerini de doldurmak şartı ile müşterisi adına kendi e-İrsaliye’sini kullanabilir. Bu durum e-İrsaliye’ye özel olmayıp, kâğıt irsaliyede de yapılabilen bir işlem türüdür.

Factorbooks® Otonom İşletme Yönetimi e-dönüşüm çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinin.